Кои са най-малките породи кучета в света?

Малките породи кучета са много популярни и търсени. Първо, теглото им не надвишава пет килограма, така че и дете, и възрастен могат да ходят с такова куче. Второ, миниатюрните кучета са истинско „произведение на изкуството“, те са много сладки и красиви. Е, трето, такива породи кучета са много високо ценени и показват богатството на човек.

Тази статия разглеждаме кои са най-малки породи кучета в света.

Чихуахуа

 • Височината не е фиксирана от стандарта, зависи от други пропорции на тялото.
 • Тегло – 0,5-3 кг.

Породата чихуахуа е лидер в класацията. Така през 2022 г. 2-годишната чихуахуа Пърл стана рекордьор на породата. Тя тежи само 553 грама, висока е само 9,14 сантиметра и не надвишава 12,7 сантиметра дължина.

Сред най-малките кучета чихуахуа има значителни предимства пред останалите – добро здраве, висока интелигентност, общителност и непринуден характер. Кучето е изключително любознателно, активно, неуморимо и издръжливо. Освен това може да живее 18-20 години или повече.

Куче чихуахуа
Кученце чихуахуа (снимка: freepik)

Руски той териер

 • Височина – 20-28см.
 • Тегло – до 3 кг.

Породата има британски корени и е аналог на английския териер. Той е малко, елегантно куче с високи крака, изящни кости и стройни мускули. Въпреки малкия си размер, кучето е много подвижно, активно и смело.

Лесна за грижи, елегантна порода с доста добро здраве. Една от специалните черти на характера е неговата лоялност към собственика. Освен това той дълбоко усеща настроението на „своя човек“.

Руски той териер
Дългокосмести и късокосмести той териери (снимка: freepik)

Пражки Мишеловец

 • Височина – 20-23см.
 • Тегло – 2,2-2,6 кг.

Пражкият ловец на плъхове е истински чешки ловец на плъхове, който служи като пазач на кралската собственост от гризачи на същото нивоМалките породи кучета са много популярни и търсени.  като котките. Този мини-ловец е признат от Международната киноложка федерация FCI едва през 2019 г. Други имена са ратлик, либенска дива коза.

Ратлик е миниатюрен, с хармонично телосложение. Външно той е донякъде подобен на играчката териер, но има свои собствени екстериорни черти. Въпреки дребния си ръст, той е много активен и неуморен.

Плъхът обича да бъде заобиколен от хора, да бъде център на внимание, лоялен, послушен и умен. Лесен за трениране. Той се разбира добре с децата и няма здравословни проблеми.

Куче Пражки Мишеловец
Пражкият ловец е миниатюрен ловец (снимка: freepik)

Йоркширски териер

 • Височина – 18-20 см.
 • Тегло – до 3,2 кг.

Йорките са невероятно популярни сред декоративните породи. Стандартът не ограничава минималното тегло и височина. Най-малкото регистрирано йорки (както и куче в света) беше момиче Силвия. Височината й при холката беше 6,3 см, теглото – 113 г. За съжаление тя живя само две години.

Това е компактно, елегантно куче, отличаващо се с гордата си осанка. Телосложението е силно и добре пропорционално. Специално внимание заслужава козината на йоркито – тя е дълга, гладка, без подкосъм, не предизвиква алергии и не линя.

Йорк е отдаден на собственика си, общителен и приятелски настроен. Той не се нуждае от специални грижи, освен грижата за козината си. Идеално куче за отглеждане в апартамент.

Малките породи кучета са много популярни и търсени. 

Йоркширски териер
Кученце йоркширски териер (снимка: freepik)

Померански шпиц

 • Височина – 18-24см.
 • Теглото не е посочено в стандарта.

Това е малко куче със силно, сухо тяло, широк гръден кош, дълга коса, къси крака и пухкава опашка, вдигната нагоре.

Шпицът е темпераментно, упорито, проницателно куче, предано на стопанина си и същевременно егоистично. Сред малките породи кучета померанският шпиц се отличава с добро здраве. Той е много чист, чисти се като котка.

Основните трудности при отглеждането им са грижата за козината на животното, която не може да бъде подстригана. Ежедневното четкане помага да се избегне линеене и козината не лежи из апартамента.

Померан
Померански шпиц е темпераментно бебе (снимка: freepik)

Дакел

 • Височина – до 20 см.
 • Тегло – до 4 кг за момче, до 3,5 кг за момиче.

Вид ловно куче, дакел, най-малкият му представител. Заешкият дакел не се отличава на външен вид от по-големите си роднини. Те имат еднакъв стандарт и се различават само по размер.

Дакелът има здрав скелет, величествена осанка, клекнало удължено тяло, къси крака, удължена муцуна и дълги уши. Има дългокосмест и късокосмест тип.

Кучето е умно, гъвкаво и разбира собственика си от пръв поглед. Силно привързан към човек. Заешкият дакел изисква нежно отношение към себе си. Породата е горда, с нотки на гордост и независимост.

Дакелът се адаптира към всякакви условия на живот и е в добро здраве.

Дакел
Бебе заек дакел (снимка: freepik)

Японска брадичка

 • Височина – до 25 см.
 • Тегло – 1,8-3,2 кг.

Тези трохи имат хилядолетна история. Породата е отгледана, за да развесели японския император и да осигури хармония в неговия дворец. Едва в средата на 19 век хората научават за тях извън родината си.

Японският хин е малко, елегантно, грациозно куче със сплескана муцуна и дълга козина.

Весело, весело, активно животно едва доловимо усеща настроението на собственика и атмосферата в семейството. Умно, активно, гордо, уравновесено, без излишна суета, то се смята за най-спокойното куче сред декоративните породи.

Породата се счита за здрава и страда само от типични кучешки заболявания.

Японска брадичка
Японската брадичка е много спокойна (снимка: Wikipedia)

Малтийска болонка

 • Височина – 20-25 см.
 • Тегло – 3-4 кг.

Изследователите признават, че породата е на повече от 2000 години. А за негова родина се смята остров Малта. Друго име на породата е малтийска болонка.

Това е компактно, миниатюрно куче със здрави кости, удължено тяло и донякъде сплескано лице. Козината е дълга, тънка, снежнобяла на цвят, понякога се допуска цвят на слонова кост.

Кучето обича да бъде в центъра на човешката среда. Тя е активна, весела, игрива и не може да седи неподвижна през целия си живот. Той се отнася особено любезно към децата. Кучето е в добро здраве, хипоалергенно и не лае.

Малтийска болонка
Малтийската болонка е много древна порода (снимка: freepik)

Папийон

 • Височина – 20-28см.
 • Тегло – 1,5-5 кг.

Това е стара декоративна френска порода  с изправени уши. През Средновековието породата е била обитател на почти всяка аристократична къща.

Папийонът е малко куче със силно телосложение, къси крайници, пухкава опашка и дълга коса. Животните не понасят самотата и са много игриви и активни.

Породата е лесна за обучение, въпреки че има нотка на упоритост. Заема осмо място по интелигентност в общата породна класация на кучетата и второ сред декоративните породи, след пудела.

Папийон
Папийон е истински аристократ (снимка: freepik)

Пекинез

 • Височина – 15-25 см.
 • Тегло – 3-5,5 кг. 

Това е свещеното куче на китайските императори с история от повече от 2000 години. И през цялото това време породата остава на вълната на популярност. Пекинезът е изключително декоративно куче, домашен любимец и компаньон. Тялото е компактно, добре балансирано с идеални пропорции.

Пекинез
Пекинез е древна декоративна порода (снимка: freepik)

Пекинезът не се нуждае от подстригване, въпреки че има някои нюанси. Козината и диетата на вашия домашен любимец изискват специални грижи.

Кучето е донякъде ревниво . Пекинезът демонстрира своето превъзходство пред другите кучета.