Най-сладките породи кученца

Най-сладкото куче на света

Лидерът на „сладкото куче“ заслужено се счита за померан . Помераните са малки кучета, тежащи 1,36 – 3,17 килограма. Те са много активни и любознателни. Идеален за отглеждане в малък апартамент. Те се разбират добре с всички членове на семейството и други домашни любимци.

Померан
Снимка от Freepik

Въпреки малкия си размер, помераните са отлични пазачи. Силният и пронизителен лай служи като добро предупреждение за членовете на домакинството. Тези смели кучета защитават семейството и територията си от всякакви атаки без страх.

Кои са другите сладки породи кучета?

Това са само някои от много сладки породи кучета, които има. Винаги е важно да се помни, че всеки кученце има своя уникален характер и нужди.

Американски кокер шпаньол

Американски кокер шпаньол
Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол – Малки, нежни и обичливи кученца, които обичат да бъдат в обич. Снимка от Freepik

Изключително общителни, кокерите са олицетворение на лоялност и дружелюбие сред кучетата. Много активна и любознателна порода. Кокерите се адаптират добре към условията на апартамента, обичат децата и са спокойни с други домашни любимци.

Представителите на породата са неуморими и могат да правят компания на любителите на туризъм и дълги разходки. Лесни за научаване и запомняне команди.

По време на хранене ушите се завързват с мек ластик над главата. 

Бишон фризе

Бишон фризе
Бишон Фризе – Малки, къдрави и жизнерадостни кученца, които обичат да бъдат в центъра на всяко събитие. Снимка от Freepik

Тази порода куче не предизвиква алергии, което често е важен показател при избора на домашен любимец. Бишон Фриз е много податлив на обучение, за тези кучета е много важно да се харесат на собственика, така че усвояването на команди и трикове с тях е много по-лесно, отколкото с други породи. Не е склонен към доминиране и агресия.

Домашните любимци обичат разходките, плуването и активното забавление.

Йоркширски териер

Йоркширски териер
Йоркшайрският териер е прекрасен домашен любимец и компаньон за хората на всички възрасти, включително за семейства с деца. Снимка от Freepik

Миниатюрна порода с копринено мека козина. Теглото на възрастно куче е не повече от 3,6 кг. Тази порода кучета се отличават със своята интелигентност. Идеален за отглеждане в малък апартамент. Весели и енергични кучета, които се разбират добре с деца и домашни любимци.

Йорките изискват търпение и последователност от стопаните си. Това е единственият начин да ги научите на послушание и да им внушите социални умения.

Йорките изискват редовно подстригване. След къпане козината се подсушава със сешоар и се разресва. Ако кучето не участва в изложби, по-добре е да го отрежете. Също така е необходимо да се подстриже косата около лапите и между пръстите.

Бедлингтън териер

Бедлингтън териер
Бедлингтън териерите са умни кучета и се обучават добре, ако се предостави подходяща стимулация и обучение. Снимка от Freepik

Удивителна порода, която наподобява едновременно сладко агне и пудел. Бедлингтъните са били отглеждани като ловци, но дългите години на използване на кучета като домашни любимци са притъпили основните им инстинкти. Представителите на породата все още могат да преследват космати животни с удоволствие, но не изпадат в вълнението на лова.

Те са отлични за обучение, но изискват воля и твърдост от собственика. Бедлингтоните практически не линят, но трябва да се подстригват и разресват редовно.

Бостън териер

Бостън териер
Бостън териерите са пълни с енергия и обичат да се забавляват. Снимка от Freepik

Както всички териери, Бостън са доста упорити и независими. Обучението трябва да започне от ранна детска възраст. Те имат чувствителен характер, така че възприемат писъци и псувни много остро и могат да останат обидени от собственика за дълго време. Това са малки, но много отговорни пазачи. Възрастните кучета тежат не повече от 11 кг.

Те практически не линеят. Подходящи за отглеждане в апартамент, не изискват дълги разходки и обучение. Гънките по лицето трябва да се третират ежедневно с лосион и мека кърпа. 

Хавански бишон

Хавански бишон
Хаванският бишон е малка порода с копринена, пухкава козина, която изглежда като памук.Снимка от Freepik

Характеристика на породата се счита за феноменална общителност. Havanese се наричат ​​домашни любимци Velcro. Те са много взискателни към внимание, игри, обич и всякакви прояви на грижа и общуване. Идеални спътници за възрастни хора и деца. Лесно се обучават и никога не се опитват да доминират.

Данди Динмонт териер

Данди Динмонт териер
Данди Динмонт териерите обичат активните разходки и да изследват света около тях. Снимка от Freepik

Малките, но много смели кучета вършат отлична работа за защита на дома и семейството. Те се разбират добре с домашни любимци, но не е препоръчително да имате два мъжки. Защото кучетата ще се състезават за лидерство.

Препоръчва се обучението да започне от кученце. Ако забавите обучението, кученцето ще порасне независимо и непокорно. Те практически не лаят без причина и се считат за доста тихи. 

Мини пудел

Мини пудел
Поради липсата на линяща козина, мини пуделите са чест избор за хора с алергии към кучешка космина.Снимка от Freepik

Мините пудели се считат за едни от най-универсалните кучета. Те не са твърде големи и не са малки, така че са идеални за живеене в апартамент или селска къща. Козината на пуделите е хипоалергенна и няма мирис на куче. Представителите на породата не линеят, но изискват редовно четкане и подстригване.

Кучетата рядко лаят и се отличават със своя добър характер и стабилна психика. Идеален за семейства с деца и домашни любимци.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол
Кавалер Шпаньолът е изключително обичливо куче, което обича да бъде в близост до своите собственици.Снимка от Freepik

Добродушните и емоционални кучета са идеални за отглеждане в апартамент. Тяхното вродено дружелюбие към цялото човечество няма да им позволи да бъдат обучени за пазачи. Въпреки че те са просто незаменими като алармена система.

Гъстата козина изисква постоянно четкане. Трябва да се обърне внимание на аксиларната област, косата между пръстите на краката и зад ушите. Очите и ушите трябва да се проверяват ежедневно.

Лабрадудъл

Лабрадудъл

Много мили и обичливи домашни любимци. Представители на породата често се избират за кучета-компаньони на хора с увреждания и деца. Те абсолютно не са агресивни и не са подходящи за пазачи. Има два вида: миниатюрни до 15 кг и стандартни около 40 кг.

Обикновено козината се подстригва 1-2 пъти месечно. Кучетата се мият рядко, приблизително веднъж на всеки 3-4 месеца. Не е подходящ за употреба на открито. 

Малтипу

Малтипу
Снимка от Freepik

Породата е нещо средно между пудел играчка и кученце. Тези кучета са весели и активни. Представителите на породата запазват тези качества до дълбока старост. Кучетата не се препоръчват за заети хора, тъй като са много общителни и се отегчават, когато са сами. Забавните мечета обичат прегръдките и драскотините. У дома домашните любимци следват стопанина си навсякъде и буквално го „давят“ в любовта и вниманието си. 

Малтийска болонка

Малтийска болонка
Снимка от Freepik

Смята се за една от най-старите декоративни породи в света. Теглото на възрастно куче е не повече от 4 кг. Бялата и копринена вълна е само външен вид, зад който се крият качества като смелост, безстрашие и сила. Много активни и енергични кучета, които са готови за игра и разходка по всяко време на деня. Разбирайте се добре с деца и домашни любимци.

Те практически не лаят и не линеят. Вълната се счита за хипоалергенна. Грижата се състои в ежедневно разресване и периодично подстригване.

Мопс

Мопс
Снимка от Freepik

Мопсовете с право се считат за най-верните и мили домашни любимци. Те са щастливи да изпълняват прости команди, но не са склонни да приемат обучение. Кучетата са прекрасни спътници и приятели. Те са склонни към затлъстяване, така че трябва да следите диетата си.

Домашните любимци трябва да се разресват ежедневно с твърда четка. Също така трябва да обърнете внимание на гънките на муцуната. Експертите съветват да ги избърсвате всеки ден с антисептични разтвори.

Папийон

Папийон
Снимка от Google

Сладките и весели оптимисти няма да оставят място за тъга и депресия в живота на собственика. Те са силно привързани към собственика си на емоционално ниво и изискват постоянна комуникация и обич. Теглото на възрастните кучета е от 3 до 5 кг. Те се разбират добре с домашни любимци и са особено пристрастни към котките.

Папилоните трябва да се отглеждат от ранна детска възраст, тъй като въпреки сладкия си външен вид, те са доста жадни за енергия. 

Помски

Помски
Снимка от Freepik

Въпреки че породата не е призната от киноложките асоциации, тя е много популярна сред любителите на сладките пухкави кучета. Теглото на възрастен Pomsky е от 5 до 7 кг. Породата съчетава характерните качества на померан и хъски. Тъй като породата е много млада, е трудно да се каже какви черти ще се появят в следващото потомство.

Те се разбират добре със семействата, не са агресивни и много активни домашни любимци. Обичат разходките и общуването.

Руски той териер

Руски той териер
Снимка от Google

Миниатюрни кучета с тегло от 1,4 до 3 кг са идеални за живот в апартамент. Изключително умни и хитри домашни любимци, които могат да опънат нервите дори на сдържани стопани по време на обучение. Руските той териери имат уникална памет, активни са, привързани и общителни.

Отличителна черта се счита за лека възбудимост. Домашният любимец може да се възбуди от всеки чужд звук или миризма. Играчката изразява емоциите си, като лае силно. Домашните любимци често треперят от излишък от чувства и нови впечатления.

Самоед

Самоед
Снимка от Freepik

Идеален домашен любимец за семейни и активни хора. Самоедът обича да лежи на дивана и да ходи на сутрешни бягания с еднакво удоволствие. Обичат общуването и активните игри, така че не са подходящи за заети хора. Кучетата се нуждаят от пространство и упражнения.

Козината на самоеда не мирише на куче, но пада често. Затова е необходимо редовно четкане. Къпат се не повече от 2-3 пъти годишно.

Уест Хайленд Уайт Териер

Уест Хайленд Уайт Териер
Снимка от Freepik

Представителите на породата са дребни, с тегло от 6 до 9 кг. Но външният вид е измамен, тъй като Уести са типични териери. Отличават се с решителен и независим характер. Истински ловци и спортисти. Обучението на кучета е трудно и трябва да започне от кученце. Westies са отдадени на своите собственици и са много ревниви към конкурентите за внимание.

Домашните любимци се подстригват 2 пъти годишно. Ако не сте подстригани, трябва да го сресвате веднъж седмично.

Чау-чау

Чау-чау
Снимка от Freepik

Породата съчетава в своя характер такива противоположни качества като упоритост и послушание. От една страна, кучетата са много дресируеми и слушат стопаните си. От друга страна, те го правят с независим и отделен въздух. Чау чау са отдадени на семейството си и перфектно пазят своята територия.

Препоръчително е да се дават уроци по социализация на младите кучета, тъй като възрастните чау-чау могат да бъдат агресивни към непознати и домашни любимци. Породата е склонна към затлъстяване, така че е необходимо да се следи качеството и количеството на храната. 

Чихуахуа

Куче чихуахуа
Снимка от Freepik

Теглото на възрастните кучета е не повече от 1,5-3 кг. Характерът на чихуахуа е доста сложен и изисква качествено възпитание. Чихуахуа обича вниманието, така че е много трудно да се разбираме с деца и домашни любимци. Кучето е привързано към стопаните си, но е много предпазливо към непознати.

Представителите на породата имат много крехка шия, така че експертите препоръчват да не се използват яки при ходене. Грижата за чихуахуа е лесна. Трябва да се обърне внимание на бързо растящите нокти.

Шелти

Шелти
Снимка от Freepik

Шотландските овчарки са прекрасни компаньони. Кучетата са подходящи както за самотни хора, така и за големи семейства. Много чувствителни и общителни домашни любимци, които обичат домакинството си. Шелтитата са умни и бързи, което ги прави удоволствие да се обучават.

Миниатюрните коли са много приказливи. Те не само лаят, но също така са способни да мърморят или да вият.

Ши Тцу

Ши Тцу
Снимка от Freepik

Представителите на породата са весели и общителни. Те се разбират добре с хора от всички възрасти и домашни любимци. Не е агресивен, но обича да лае. Теглото на възрастните кучета е от 5 до 10 кг, височината при холката е не повече от 25 см.

Трябва да наблюдавате диетата си, тъй като Shih Tzu наддават наднормено тегло много бързо. Лесно се обучават и се адаптират към всяка среда.

Козината изисква постоянно разресване и грижи. Собствениците, които не искат да отделят много време за грижи, предпочитат къси прически. 

Японска брадичка

Японска брадичка
Снимка от Freepik

Представителите на породата съчетават много необичайни качества. От една страна, чиновете са много весели и общителни, от друга страна, те са доста подозрителни и чувствителни. Бебетата трябва да бъдат обучавани от 1-2 месеца, тъй като брадичките са доста упорити и взискателни. Възрастните кучета са много лоялни и безгранично привързани към стопанина си.